Sažetak (hrvatski) | Zbornik radova predstavlja kompilaciju pozvanih izlaganja na nacionalnom skupu Vodni resursi R. Hrvatske u funkciji proizvodnje hrane, održanom na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (AFSZ) 10. srpnja 2017. Skup je organiziran na inicijativu Zavoda za melioracije AFSZ, a u konačnoj realizaciji skup su sudjelovale slijedeće institucije: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Znanstveno vijeće za zaštitu prirode, Sekcija za vode ; Hrvatsko tloznanstveno društvo ; Hrvatsko društvo za odvodnju i navodnjavanje te Hrvatske vode, na čemu im se organizatori i urednik zbornika najiskrenije zahvaljuju, kao i svim sudionicima skupa na odazivu. Namjera organizatora znanstvenog skupa je bila predstaviti najnovije spoznaje iz tematskog područja, te potaknuti sve sudionike skupa na kritičnu raspravu i konkretne zaključke, a pod dobro poznatim motom: voda za hranu. Također, dugoročna namjera organizatora je da skup preraste u tradicionalno, periodičko znanstveno-stručno okupljanje čija bi svrha bila prezentirati i argumentirano raspravljati aktualne teme iz domene voda, njezinog korištenja, gospodarenja, zaštite i sve većih (neodrživih) pritisaka na vodne resurse, od nacionale, regionalne do globalne razine. Zbornik radova, pored urednikovog uvodnog poglavlja, objedinjuje 7 pozvanih predavanja od kojih su autori iz različitih znanstvenih područja i disciplina od pravnih, hidrotehničkih, hidrogeoloških, građevinarskih, (agro)ekonomskih pa sve do akvakulturnih i agrikulturnih, na interesantan način govorili o zakonskom uređenju, stanju i kakvoći, gospodarenju te korištenju voda u dva najveća sektora proizvodnje hrane ; agroekosustavima (stočarstvo i biljna proizvodnja) te akvakulturi. Urednik zbornika se svim autorima predavanja zahvaljuje na suradnji i strpljenju. Također, veliko hvala dr. sc. Marini Bubalo Kovačić i Dori Karamatić, mag. ing. agr. na tehničkoj pripremi i uređenju zbornika. |