Skip to main content
Početna
O repozitoriju
Kontakt
EN
HR
Digitalni repozitorij Sveučilišta u Zagrebu
Pregledavanje
Prema autoru
Prema godini
Prema organizacijskoj jedinici
Prema području
Prema vrsti rada
Prema sastavnicama
Svih dokumenata
Napredno pretraživanje
Pohranjivanje
Search Term
Rad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
završni rad
3
0
Utjecaj ekoloških čimbenika i vinogradarske tehnologije na kvakoću grožđa i vina
Klara Filaković (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Vinogradarstvo i vinarstvo
Za citiranje koristite ovu mrežnu adresu:
https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:303174
Podaci o radu
Naslov
Utjecaj ekoloških čimbenika i vinogradarske tehnologije na kvakoću grožđa i vina
Autor
Klara Filaković
Voditelj/Mentor
Marko Karoglan
(mentor)
Sažetak rada
U sklopu ovoga rada objašnjen je utjecaj ekoloških čimbenika na rast i razvoj vinove loze i najbitniji faktori po kojima se određuje kvaliteta vina. Dakle, ukratko je opisan utjecaj klime na tip vina i njegovu kvalitetu. Klimatski faktori se razlikuju od područja do područja po srednjim i dnevnim rasponima temperature, količini oborina, raspodjeli vlage te smjeru i brzini vjetra. Ukratko je opisan štetan utjecaj na kvalitetu vina viška vlage kao i njezina manjka, bilo uzrokovano oborinama ili navodnjavanjem. Također je objašnjen utjecaj tipa tla na sastav grožđa i prinos, utjecaj kalija i dušika, utjecaj bujnosti na kemijski sastav grožđa, te na kraju utjecaj na samu kvalitetu vina. Kvaliteta vina također ovisi i o gustoći sadnje, količini prinosa i brzini dozrijevanja grožđa. Isto tako, opisan je glavni cilj zimske i ljetne rezidbe, te njihov utjecaj na prinos i dozrijevanje. Prinos ovisi o broju ostavljenih pupova nakon zimske rezidbe, dok se ljetnom rezidbom omogućuje bolji prodor svjetlosti, utjecaj na dozrijevanje i razvoj bobica, smanjenje mogućnosti zaraze gljivičnim bolestima koje mogu pozitivno ili negativno utjecati na karakteristike vina. Pred kraj ovoga rada kratko je opisana primjena klonske selekcije te njezina svrha. Na samom kraju je objašnjen utjecaj na prinos nekim od regulatora rasta te njihova pravovremena primjena.
Ključne riječi
sastav grožđa
kvaliteta vina
klima
tlo
rezidba i sustav uzgoja vinove loze
genetski čimbenici
stolna vina
Povjerenstvo za obranu
Marko Karoglan
(predsjednik povjerenstva)
Bernard Kozina
(član povjerenstva)
Ana Jeromel
(član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanj
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razine
Vinogradarstvo i vinarstvo
Mjesto
Zagreb
Država obrane
Hrvatska
Znanstveno područje, polje, grana
BIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vinogradarstvo i vinarstvo
Vrsta studija
sveučilišni
Stupanj
preddiplomski
Naziv studijskog programa
Hortikultura
Akademski / stručni naziv
sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka hortikulture
Kratica akademskog / stručnog naziva
univ. bacc. ing. agr.
Vrsta rada
završni rad
Jezik
hrvatski
Datum obrane
2016-07-13
Vrsta resursa
tekst
Prava pristupa
Rad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja rada
URN:NBN
https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:303174
Pohranio
Valentina Bezek