Sveučilište u Zagrebu

Subscribe to Sveučilište u Zagrebu feed Sveučilište u Zagrebu
Novosti
Updated: 2 hours 34 min ago

Sveučilište u Zagrebu na manifestaciji "Noć knjige"

5 hours 7 min ago
U 2021. godini, koja je proglašena Godinom čitanja, a u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige, u petak 23. travnja održat će se 10. Noć knjige. Tema ovogodišnjeg jubilarnog izdanja je Ljekovita moć knjige, moć pisane riječi koja utječe na zdravlje društva i pojedinca, a zaštitno lice pripovjedačica ljekovitih priča babuška KnjiguškaSveučilište u Zagrebu i njegovi fakulteti sa svojim programima sudjeluju na ovoj virtualnoj manifestaciji.  Dugi niz godina Sveučilište objavljuje zbirku Manualia Universitatis studiorum Zagrebiensis te na taj način njeguje simbol ljudske pismenosti – knjigu i znanje zapisano u njoj. Za ovu prigodu bit će prikazana Manualia Universitatis studiorum Zagrebiensis u razdoblju od 2014. - 2021., broj izdanja, nakladnici, zastupljenost znanstvenih i stručnih tema, te procedura Pravilnika o sveučilišnoj nastavnoj literaturi prema kojom se odobrava tiskanje u navedenoj nakladničkoj cjelini. Objavljene knjige u zbirci Manualia Universitatis studiorum Zagrebiensis, iz područja digitalne transformacije, medicine, psihologije, pedagogije, ekonomije i održivoga razvoja, osvještavaju značaj Sveučilišta u Zagrebu koje ono ima u izdavanju znanstvene i stručne literature, značajne za razvoj društva, očuvanje jezika, kao i fizičko i duhovno zdravlje pojedinaca. Važno je istaknuti utjecaj Sveučilišta na zajednicu u kojoj djeluje, lokalno, nacionalno, ali i globalno, putem pisane riječi. Međusobni utjecaj Sveučilišta i društva vidljiv je po pomaku u vrijednostima kao što su otvorenost novim iskustvima (otvorena znanost i otvoreni pristup), dugoročno planiranje, vrednovanje obrazovanja i kriterija znanstvenoga objavljivanja, usmjerenost na sadašnjost i budućnost, a sve zapisano u knjigama i dokumentima koji ostaju kao svjedoci vremena. Iz analize navedene zbirke uočavaju se trendovi Sveučilišta u podupiranju znanstvenih i stručnih tema, njihovim tiskanjem osigurava se pristup studentima, građanima i cijeloj zajednici u svrhu učenja, čitanja, razvijanja vrijednosti empatije i suosjećanja, što čini važne preduvjete za razvoj pojedinca i društva u cjelini. Sveučilište je pokretač razvoja društva, a njegovi znanstvenici koji promišljaju o sigurnosti i zdravlju zajednice u kojoj djeluju bitan njegov dio. Značaj Sveučilišta u Zagrebu nije samo lokalan, on je u suvremenom umreženom društvu u kojemu živimo, globalan! Više o programu i medijskim kanalima prijenosa možete vidjeti OVDJE. Fakulteti Sveučilišta u Zagrebu koji sudjeluju na manifestaciji "Noć knjige": Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet
Fakultet filozofije i religijskih znanosti
Fakultet hrvatskih studija
Kineziološki fakultet
Medicinski fakultet Pokrenuta prije deset godina s ciljem poticanja kulture čitanja i poticanja razgovora o statusu knjige u suvremenom društvu, Noć knjige jedna je od najvećih i najpoznatijih domaćih manifestacija posvećenih knjizi s tisućama organizatora programa i stotinama tisuća sudionika diljem Hrvatske.  U programu jubilarne Noći knjige s više od 1100 različitih događanja sudjeluju knjižare, antikvarijati, knjižnice, osnovne i srednje škole, vrtići, kazališta, kulturno-informativni centri, ilustratori, pisci, prevoditelji i drugi kreativci i ustanove „prijatelji knjige“ iz 223 grada i mjesta diljem Hrvatske. Ovogodišnjem nacionalnom slavlju knjige prigodnim programima pridružilo se čak više od 300 škola, vrtića i drugih ustanova iz kulture i znanosti, 130 knjižnica i 120 knjižara, a zanimljive programe imaju i bolnice, turistički vodiči, udruge, mjesni odbori, dječji domovi, domovi za starije i mnogi drugi. Programi će se odvijati online te uživo i to često u parkovima, uz rijeke, more, na platoima knjižnica, na trgovima i ulicama, čak i na brodovima i u vlakovima. 

Dani Arhitektonskoga fakulteta od 19. do 24. travnja 2021.

Mon, 04/19/2021 - 10:38
Dani Arhitektonskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu započinju u ponedjeljak 19. travnja svečanom sjednicom Fakultetskoga vijeća i traju do subote 24. travnja 2021. kada će se u vrtu Predsjednika Republike Hrvatske na Pantovčaku otvoriti Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata. Svečanom online sjednicom obilježit će se 102. obljetnica osnutka studija. Uvodno će govoriti dekan Arhitektonskoga fakulteta prof. dr. sc. Bojan Baletić, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, dekan Geodetskoga fakulteta prof. dr. sc. Almin Đapo i dekan Građevinskoga fakulteta prof. dr. sc. Stjepan Lakušić. Video-snimkom će se okupljenima obratiti dekani arhitektonskih i građevinskih fakulteta iz Splita prof. dr. sc. Nikša Jajac, iz Osijeka prof. dr. sc. Damir Varevac i prof. dr. sc. Maja Prskalo sa Sveučilišta u Mostaru. U organizaciji Ministarstva kulture i medija RH i Arhitektonskoga fakulteta drugi će se dan održati online skup o obnovi graditeljskoga naslijeđa na kojemu će, između ostalih profesora i uglednih stručnjaka, sudjelovati i ministrica dr. sc. Nina Obuljen Koržinek. U poslijepodnevnim satima će uslijediti panel o New European Bauhaus programu Europske komisije. U srijedu 21. travnja održat će se prijenos iz Velike vijećnice Arhitektonskoga fakulteta "Skup o obnovi povijesnog dijela Grada Zagreba" Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba i Arhitektonskoga fakulteta. u kasnijim satima bit će održan "Panel o istraživačkoj djelatnosti Arhitektonskoga fakulteta". U četvrtak i petak, također online, održat će se skupovi "REUSE ARCHITECTURE: Europska konferencija o arhitektonskim politikama" u organizaciji Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i EAAE Deans summit: Change the game – take responsibility – nurture sustainability – change the world, kojemu je domaćin The Oslo School of Architecture and Design. Brojna događanja koja traju cijeli tjedan završit će otvorenjem Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitekata, koja se organizira još od 1984. godine. Tradicionalno je neselektirana, odnosno prepuštena odabiru samih arhitekata koji svoje radove prijavljuju na poziv Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA). Detaljni program možete vidjeti OVDJE.

"EIT Awareness Days – Croatia" 19. travnja

Thu, 04/15/2021 - 11:34

Putem Zoom aplikacije u ponedjeljak 19. travnja 2021. od 10 do 13 sati održavat će se EIT Awareness Days – CroatiaDogađaj je namijenjen svima koji imaju inovativne ideje i žele stvarati inovacije u jednom od sljedećih područja: healthcare, agri-food, raw materials, energy, urban mobility, manifacturing indusitries. digital, climate.

Sudionici će imati prilike upoznati se s radom najveće europske zajednice znanja i inovacija pod okriljem Europskoga instituta za inovacije i tehnologiju. Naučit će više o planovima, programima i djelatnostima EIT-a koji se odvijaju u Hrvatskoj putem lokalnih predstavništva tj. hubova, postaviti sva pitanja koja ih zanimaju i doznati kako im sudjelovanje u EIT-ovim zajednicama znanja i inovacija može pomoći u razvoju i stvaranju vlastitih inovacija. Program pogledajte ovdje.
Za događaj se možete prijaviti ovdje.      

Učiteljski fakultet pokreće projekt "Dijete u središtu - vrtići i škole mjesta cjelovite promjene društva"

Thu, 04/15/2021 - 09:08
Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu nositelj je projekta "Dijete u središtu - vrtići i škole mjesta cjelovite promjene društva" kojim se želi pridonijeti boljem i kvalitetnijem društvu u kojemu se dijete doživljava kao najveću dragocjenost jer je dijete zalog budućnosti svih nas. Osnovna misija Učiteljskoga fakulteta je da obrazuje suvremenoga odgojitelja i učitelja kao subjekta širokoga spektra interesa, osjetljivog i fleksibilnog na promjene kojima je i inicijator i aktivni sudionik. Upravo stoga Učiteljski fakultet pokreće niz aktivnosti kojima će nastojati osnažiti utjecaj zajednice ranoga i predškolskoga te primarnoga odgoja i obrazovanja na svijest roditelja i društva u cjelini. Projektom su predviđene početne aktivnosti: EDUKACIJA ODGOJITELJA I UČITELJA
Od 15. do 17. lipnja 2021. održat će se trodnevni znanstveno-stručni skup koji će okupiti eminentne stručnjake iz područja ranoga i predškolskoga te primarnoga odgoja i obrazovanja koji će iz različitih perspektiva izložiti problematiku zlostavljanja i zanemarivanja djece te ukazati na moguće aktivnosti kojima bi se kvalitativno utjecalo na stvaranje dobrobiti za djecu. RADIONICE ZA DJECU I RODITELJE
Provoditi kvalitetno vrijeme s djecom glavni je cilj radionica koje će tijekom lipnja na otvorenom (u skladu s epidemiološkim mjerama) provesti studenti odgojiteljskih i učiteljskih studija. RASPISIVANJE NATJEČAJA ZA IDEJNO RJEŠENJE POD NAZIVOM "SPOMENIK DJETETU"
Cilj natječaja je dobivanje idejnoga rješenja SPOMENIKA DJETETU na lokaciji Učiteljski fakultet (Savska 77 u Zagrebu) koji će biti izveden prema idejnom rješenju autentičnoga dječjega likovnog rada. Lik djeteta ili više njih u grupi predviđeni su motiv, no u potpuno slobodnoj interpretaciji. Više o projektu možete saznati OVDJE.      

Rezultati Natječaja za sufinanciranje studentskih programa

Tue, 04/13/2021 - 16:18
Objavljeni su rezultati Natječaja Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu za sufinanciranje studentskih programa u 2021. godini. Povjerenstvo za provedbu Natječaja vrednovalo je programe na temelju Uputa o provedbi Natječaja Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu za studentske programe (2021).  Rezultate Natječaja možete pogledati OVDJE.

Predstavljen sveučilišni predmet „Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom“

Tue, 04/13/2021 - 09:56
Na znanstveno-stručnoj konferenciji s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „Odgojno-obrazovna, zdravstvena i socijalna infrastruktura za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom“ predstavljen je sveučilišni predmet „Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom“ s naglaskom na rezultate evaluacije predmeta. Konferencija je održana u Primoštenu od 6. do 8. travnja 2021. u organizaciji Saveza edukacijskih rehabilitatora Hrvatske, Edukacijsko-rehabilitacijskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Hrvatske komore edukacijskih rehabilitatora. Izlaganje o sveučilišnom predmetu „Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom“ s naglaskom na rezultate evaluacije predmeta održala je voditeljica Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu, Valentina Novak Žižić, mag. act. soc. Nositelj predmeta je Sveučilište u Zagrebu, a provodi se od akademske godine 2011./2012. U okviru predmeta koji je na raspolaganju svim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu, studenti s invaliditetom mogu ostvariti potporu vršnjaka-pomagača koja im je, ovisno o vrsti teškoća/oštećenja, potrebna u akademskom okruženju. Vršnjačka potpora upravo je jedan od primjera individualnih oblika potpore studentima s invaliditetom u visokom obrazovanju (potpora „jedan na jedan“). Provođenjem vršnjačke potpore može se svladati niz prepreka koje egzistiraju u akademskom okruženju. Rezultati evaluacije upućuju na zaključak da je ovakav način ostvarivanja jednakih mogućnosti za studente s invaliditetom u sustavu visokog obrazovanja učinkovit i obostrano koristan. Stoga je potrebno osvještavanje važnosti kolegija, ne zanemarujući pritom i druga moguća rješenja u visokom obrazovanju s ciljem osnaživanja i izjednačavanja mogućnosti studenata s invaliditetom.  

Izložba "Krajobrazna arhitektica Branka Aničić"

Mon, 04/12/2021 - 13:59
Izložba "Krajobrazna arhitektica Branka Aničić" postavljena je u prostoru Gliptoteke HAZU (dvorana IV, Medvedgradska 2 u Zagrebu) kao dio izmještenih aktivnosti Muzeja, uzrokovanih posljedicama nedavnih potresa u Zagrebu. Izložba je realizirana radovima iz arhiva Zavoda za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnosti, te iz arhive autorice kao zajednički projekt Hrvatskoga muzeja arhitekture HAZU i studija Krajobrazna arhitektura Agronomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Izložba se može razgledati od 7. do 28. travnja 2021. godine, radnim danom od utorka do petka od 11 do 19 sati, te 17. i 18. travnja (subota i nedjelja) u vremenu od 10 do 14 sati. Zbog sigurnosti i očuvanja zdravlja, neće biti formalnoga otvorenja. Posjet izložbi moguć je uz poštivanje svih preporučenih epidemioloških mjera. Deplijan Izložbe
"Online training" program o otvorenim podatcima (Open Data)

Mon, 04/12/2021 - 11:46
Članovi TODO (Twinning Open Data Operational) projekta iz programa Obzor 2020 pozivaju vas da se prijavite na online training program o otvorenim podatcima (Open Data).

Tečaj je u potpunosti besplatan te je namijenjen studentima, doktorandima, poslijedoktorandima i nastavnicima Sveučilišta u Zagrebu za usvajanje znanja i razvijanje vještina o otvorenim podatcima. Tečaj počinje 26. travnja 2021. te su do tada otvorene prijave na POVEZNICI.

Online tečaj sastoji se od tri modula:
- Uvod u otvorene podatke,
- Mjerenje otvorenih podataka i
- Otvoreni podaci u Hrvatskoj

Nakon završetka prvoga modula tečaja sudionici dobivaju certifikat.

Više o TODO projektu i online tečaju saznajte OVDJE.

Projekt suradnje likovnih akademija "Zenit 21/21"

Fri, 04/09/2021 - 09:24
Projekt suradnje Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu Zenit 21/21 polazi od kritičkoga preispitivanja nasljeđa časopisa Zenit u kontekstu suvremene umjetničke prakse, interdisciplinarnih istraživanja i novih edukacijskih platformi. Početna točka projekta bila je grafička novela Vladimira Veljaševića Slobodan pad koja tematizira elemente životopisa urednika Zenita Ljubomira Micića. Autori i autorice Maja Rožman i Josip Zanki (Akademija likovnih umjetnosti) i Maja Bosnar i Vladimir Veljašević (Fakultet likovnih umetnosti) projekt su organizirali u formatima izložbi, javnih čitanja, teorijskih radova, umjetničkih istraživanja, realizacije novih umjetničkih radova koji za referentne točke uzimaju istraživačka pitanja, okruglih stolova, predavanja, terenskoga rada i zenitističkih uprizorenja. U projektu sudjeluju studenti i studentice Željko Beljan, Tin Samaržija, Josipa Škrapić i Elena Štrok (Akademija likovnih umjetnosti) i Dragana Lukić, Sonja Lundin, Lazar Stojić i Luka Višnjić (Fakultet likovnih umetnosti). Rezultati rada profesora, profesorica, studenata i studentica biti će prezentirani u Zagrebu i Beogradu.

Program događanja Zagreb, 11. 04. (nedjelja) u 17 sati - obilazak Gornjega grada, Donjega grada i Doma hrvatskih likovnih umjetnika uz zenitistička uprizorenja (vodstvo Josip Zanki, uprizorenja studenti i studentice Akademije likovnih umjetnosti) Rijeka/Opatija, 12. 04. (ponedjeljak), od 8 sati - terenski rad i istraživanje, predavanje 'Psihobiogeografija' i zenitističko vodstvo (Vladimir Gudac, OPG) Zagreb, 13. 04. (utorak) u 19 sati - otvorenje izložbe Vladimira Veljaševića Slobodan pad, Galerija Canvas, Zagreb Zagreb, 14. 04. (srijeda) u 14 sati - okrugli stol 'Zenit 100 godina poslije' (moderira Tomislav Pletenac), prezentacija istraživačkog teorijskog rada (profesori/ice i studenti/ice Akademije likovnih umjetnosti i Fakulteta likovnih umetnosti), predavanje Suzane Marjanić 'Zenitističke večernje i dadaističke provokacije kao prvi hrvatski (teorijski) performansi', velika predavaonica, Akademija likovnih umjetnosti

Otvorene prijave za "BoostUp! 2021 RIS Edition"

Thu, 04/08/2021 - 11:55
BoostUp! 2021 RIS Edition natjecanje je EIT Manufacturing inovacijske zajednice namijenjeno razvojnim tvrtkama (eng. start-up), scale-up tvrtkama, SME tvrtkama, poduzetnicima i inovatorima iz RIS država, među kojima je i Hrvatska, koji imaju inovativne ideje i prijedloge vezane uz proizvodne procese.

Natjecanje se dijeli u tri kategorije: Create, Accelerate i Transform.
 • Create kategorija namijenjena je timovima i poduzetnicima u ranoj fazi (prije osnivanja tvrtke).
  Više o kategoriji, kriterijima ocjenjivanja i uvjetima za prijavu možete doznati OVDJE.
 • Accelerate kategorija namijenjena je tvrtkama koje namjeravaju širiti svoje poslovanje u nova zemljopisna područja i na nova tržišta.
  Više o kategoriji, kriterijima ocjenjivanja i uvjetima za prijavu možete doznati OVDJE.

 • Transform kategorija namijenjena je tržišno aktivnim tvrtkama koje su identificirale transformacijske izazove za koje im treba potpora u pronalasku odgovora.
  Više o kategoriji, kriterijima ocjenjivanja i uvjetima za prijavu možete doznati OVDJE.
Najbolji će timovi imati priliku osvojiti nagrade u obliku „paketa rasta“ (eng. growth package) koji uključuju edukaciju, mentoriranje i pomoć u zaštiti intelektualnoga vlasništva. Osim toga, u kategorijama Create i Accelerate prva će tri tima osvojiti novčane nagrade od 10.000 eura za prvo mjesto, 7.000 za drugo i 5.000 eura za treće, koje su namijenjene za razvoj proizvoda, a u Transform kategoriji prva dva tima bit će nagrađena s 10.000 odnosno 7.000 eura.

Samo natjecanje održavat će se 11. i 12. svibnja 2021. u sklopu manifestacije ViennaUP'21, najvećega događaja u Europi namijenjenoga razvojnim tvrtkama. Prijave za BoostUp! 2021 traju do 26. travnja, a prijaviti se i više informacija možete doznati OVDJE.  

Otvorenje izložbe 'Sat anatomije - nekad i sad'

Fri, 04/02/2021 - 13:06
U utorak 6. travnja 2021. održat će se otvorenje izložbe Sat anatomije - nekad i sad, Povijest kolegija Anatomija čovjeka i anatomija životinja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Otvorenje izložbe zakazano je za 19 sati u Galeriji Šira na adresi Preradovićeva 13 u Zagrebu.

Sat anatomije - nekad i sad izložba je kojom se prezentira vrijedna povijesno-umjetnička arhivska građa vezana uz predmet Anatomija - okosnicu umjetničkog kurikuluma zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti od njezina osnutka. Ideja za projekt proizašla je iz pripremljenog, ali neobjavljenog udžbenika plastične anatomije, koji su profesori Privremene više škole za umjetnost i umjetni obrt - danas Akademije likovnih umjetnosti - Rudolf Valdec i Bela Csikos Sesia, pripremili 1914. za poduku svojih studenata.

Anatomski atlas za umjetnike, pod nazivom Plastička anatomija, pohranjen je u Arhivu za likovne umjetnosti HAZU unutar ostavštine Rudolfa Valdeca, a sadrži tristotinjak listova koji uključuju rukopise i rukom crtane ilustracije. Atlas predstavlja neprocjenjivo umjetničko i znanstveno djelo, koje povezuje medicinu, antropologiju, fiziologiju i umjetnost.

Na izložbi će biti izloženi crteži i tekstovi iz Anatomskog atlasa, recentni radovi studenata Akademije na temu ljudskog tijela, kratki film o anatomiji autora red.prof.art. Darka Bakliže, te predstavljena povijest predmeta Anatomija čovjeka i Anatomija životinja na ALU u Zagrebu. Autorice izložbe su povjesničarke umjetnosti Ariana Novina i dr.sc. Darija Alujević te suradnice Jasenka Ferber Bogdan i Andreja Der-Hazarijan Vukić.

Usporedo s pripremom izložbe u suradnji Arhiva za likovne umjetnosti HAZU i Arhiva ALU pripremljena je i virtualna izložba Volja je kostur - Želja je mišićje / Rudolf Valdec i Bela Csikos Sesia: anatomski atlas za umjetnike, čiji je naglasak na analizi prethodno digitaliziranog rukopisa, razradi odnosa umjetnosti i medicine, počecima i načinima provođenja nastave Plastične anatomije na Akademiji likovnih umjetnosti, od njezina osnutka do danas. Autorice izložbe su Jasenka Ferber Bogdan, Andreja Der-Hazarijan Vukić, dr.sc. Darija Alujević (Arhiv za likovne umjetnosti HAZU) i Ariana Novina (Arhiv ALU).

Obje su izložbe financirane sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i sredstvima udruge ICARUS Hrvatska u okviru aktivnosti međunarodnog projekta Kreativne Europe CREARCH.

Sveučilište u Zagrebu još jednom pokazalo svoj inovacijski potencijal

Fri, 04/02/2021 - 10:53
Na temelju Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije“, a u sklopu Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., devet sastavnica Sveučilišta u Zagrebu potpisalo je s resornim Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH ugovore u vrijednosti od 124,6 milijuna kuna za provedbu  prijavljenih projekata.
Tablica s detaljnijim podatcima o projektima
Cilj je poziva bio usmjeriti istraživanja prema potrebama gospodarstva, podupirući projekte istraživanja, razvoja i inovacija istraživačkih organizacija u suradnji s poslovnim sektorom, a u skladu s tematskim i podtematsko-prioritetnim područjima Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske. U okviru postupka ukupno je odobren 31 projekt, od čega 22 projekta koja su predložile sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, što čini gotovo 70 posto ukupne vrijednosti poziva. Od dodijeljena 177,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava, sastavnice Sveučilišta u Zagrebu ugovorile su čak 124,6 milijuna kuna financiranja. Riječ je o Agronomskom fakultetu (jedan projekt), Fakultetu elektrotehnike i računarstva (šest projekta), Fakultetu kemijskoga inženjerstva i tehnologije (tri projekta), Fakultetu strojarstva i brodogradnje (šest projekta), Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu (jedan projekt), Geotehničkom fakultetu (jedan projekt),  Građevinskom fakultetu (dva projekta), Medicinskom fakultetu (jedan projekt) i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu (jedan projekt). Bespovratna sredstva za provedbu projekta osigurana su iz Europskoga fonda za regionalni razvoj. Financiranje je namijenjeno provedbi primijenjenih istraživanja koja su u fazi industrijskoga istraživanja i/ili eksperimentalnoga razvoja. Projekti se provode u suradnji s dionicima iz poslovnoga sektora koji su projektni partneri znanstvenim institucijama.

Privremeni rezultati Natječaja za dodjelu stipendija u ak. god. 2020./2021.

Fri, 04/02/2021 - 07:40
Povjerenstvo za dodjelu stipendija Sveučilišta u Zagrebu utvrdilo je privremene rang liste dobitnika stipendija redovitim studentima preddiplomskih, integriranih preddiplomskih i diplomskih, diplomskih sveučilišnih te preddiplomskih stručnih i specijalističkih diplomskih stručnih studija za ak. god. 2020./2021. Kandidati koji nisu ostvarili pravo na stipendiju mogu zaključno s datumom 7. travnja 2021. do ponoći podnijeti Povjerenstvu pisani obrazloženi prigovor elektroničkim putem na adresu: stipendije@unizg.hr.

Prigovore mogu podnositi isključivo kandidati osobno.

Ako je student/ica ostvario/la pravo na neku drugu stipendiju i želi odustati od prava na stipendiju Sveučilišta u Zagrebu, molimo da nas o tome obavijesti pisanom izjavom na stipendije@unizg.h.

Uz stipendiju Sveučilišta u Zagrebu nije moguće primati nijednu drugu stipendiju (osim E kategorije).

A kategorija

B kategorija

C kategorija

D kategorija

E kategorija


Više možete vidjeti OVDJE.

Uspješno održana završna konferencija projekta "Mozak voli zdravo"

Thu, 04/01/2021 - 09:25

Sve aktivnosti u sklopu ovogodišnjega izdanja projekta Mozak voli zdravo održane su u digitalnom obliku putem Microsoft Teams platforme. Sam projekt nastao je s ciljem poboljšanja jelovnika studentskoga restorana na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu inicijativom proaktivnih studenata. Projekt se tijekom godina nadograđivao i poboljšavao. Ove godine u sklopu projekta održale su se radionice, njih čak pet, kulinarsko studentsko natjecanje Brocoola te zaključni dio - završna konferencija.

Probiotici druge generacije i postbiotici - utjecaj na crijevnu mikrofloru Predavanje koje je otvorilo ovogodišnju konferenciju održala je prof. dr. sc. Blaženka Kos u kojem smo saznali nešto više o mikro svijetu koji je prisutan u našim crijevima. Na predavanju sudionici su mogli naučiti koje sve namirnice u sebi sadrže probiotike i zašto je uistinu važno unositi ih u naš organizam. Neke od namirnica povoljnih za našu mikrobiotu su: orašasti plodovi, sjemenke, voće, povrće, riža, alge, pšenica, proso raž i mnoge druge. Mozak ne voli zdravo Drugo predavanje ovogodišnje konferencije održao je  dr. med, specijalist radiologije, Natko Beck. Pravilna prehrana ponekad se čini kao vrlo jednostavan zadatak, ali ako je naš mozak protiv nas ta misija može biti uvelike otežana. U moderno doba dostupne su nam gotovo sve namirnice iz cijeloga svijeta u lokalnoj trgovini poput avokada i manga, a jednako tako je dostupna i nezdrava hrana. Natko je naveo da problem ne leži u šećeru, brojanju kalorija i mast već je problem u kulturi hrane, način na koji shvaćamo hranu, konzumiramo i kako je percipiramo u svakodnevnom životu. Kada pojedemo nešto što nam je ukusno i sadrži šećer ili masti, u mozgu se izlučuje dopamin koji djeluje na pobuđivanje amigdala te nukleus akumbensa septik i u nama oslobađa lijepe osjećaje - hormone sreće. S predavanja su svi prisutni otišli bogatiji za nekoliko savjeta za zdraviji i aktivniji život. Pobijanje mitova u svijetu fitnessa Svi smo barem jednom u životu bili ‘žrtve’ mitova kada je u pitanju fitness. Informacije o vježbanju u digitalnom dobu dostupne su na mnogobrojnim portalima pa nije neobično da ponekad dođe do iskrivljenih ili u potpunosti neispravnih podataka. Mitove o fitnessu na trećem predavanju ovogodišnje konferencije za sve prisutne razbio je magistar kineziologije Tomislav Biščan. Poznato je da većina ljudi uvijek žele vidljivu promjenu u izgledu na najbrži mogući način uz najmanje utrošenog vremena i truda te marketing reagira na takav pristup kako bi ostvarili najveći profit i iskoristili određeni trend. Jedna od najvažnijih savjeta je potražiti savjet stručnjaka. Stručna osoba najbolje će savjetovati i uputiti osobu koja želi napraviti neku promjenu, bilo da je cilj poboljšanje izgleda ili pak kvalitete životnog stila. Svaki savjet i informaciju o vježbanju potrebno je dobro provjeriti kako bi prevenirali potencijalnu ozljedu i sačuvali zdravlje. Što znamo (i ne znamo) o prehrambenim aditivima? Sve o aditivima i što oni znače za naš organizam otkrila nam je prof. dr. sc. Dubravka Škevin s Biotehnološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Neki od temeljnih zahtjeva za primjenu hranjivih aditiva su da ne ugrožavaju zdravlje potrošača, da je njihova uporaba tehnološki opravdana, da se ne dovodi potrošača u zabludu, da se ne nalaze na listama u Prilogu II. i Prilogu III. Uredbe 1333/2008, da se u hrani koriste samo u uvjetima koji su tamo navedeni, da se koriste samo u hrani u kojoj su definirani te da se mogu identificirati i utvrditi njihove količine u namirnicama. Neke od prednosti u primjeni prehrambenih aditiva su očuvanje stabilnosti hrane, očuvanje nutritivne vrijednosti hrane, pomoć u proizvodnji i pripremi hrane te mnogi drugi. U Hrvatskoj djeluje i Hrvatska agencija za hranu, koja doprinosi sustavu sigurnosti hrane i hrane za životinje te je dužna informirati javnost. Korisne informacije svakako će nam pomoći kako bismo bolje razumjeli aditive i to znanje mogli pravilno upotrijebiti u svakodnevnom životu. Što je to zdravo spavanje? Posljednje predavanje konferencije održala je dr. med, specijalist neurologije Barbara Barun International Sleep Disorder Specialist te nam otkrila što je to zdravo spavanje i kako bolje razumjeti što je to spavanje. Kvaliteta spavanja određena je trajanjem, kontinuitetom, intenzitetom i odsutnošću cirkadijalnih protuberancija. Suvremeni način života s parcijalnim kroničnim skraćenjem vremena spavanja vodi u deprivaciju spavanja. Koliko smo više budni, to nam se i više spava. Suprahijazmatska jezgra je glavni izvor informacija za oscilacije ne samo po pitanju spavanja i budnosti već i funkcioniranju svih organa u tijelu. Dnevna pospanost kod studenata iznosi čak 50%, preporučeno trajanje spavanja individualno, ali je preporuka 8 sati dnevno. Čak 70% studenata ne spava dovoljno dugo te to utječe na kvalitetu sna. Iako su preporuke za spavanje jasne i svi smo svjesni da bolje funkcioniramo naspavani, direktna i jednoznačna povezanost spavanja i akademskog uspjeha nije dokazana. S novim savjetima o zdravom spavanju i važnosti sna, zaključili smo ovogodišnja predavanja na konferenciji projekta Mozak voli zdravo. Na kraju su proglašeni pobjednici studentskoga kulinarskog natjecanja Brocoola, a ovogodišnja tema bile su zdrave filmske grickalice.  Više informacija o samom projektu možete pronaći ovdje, a ako želite bolje upoznati udrugu proaktivnih studenata eSTUDENT, posjetite web stranicu ili društvene mreže Facebook, Instagram i LinkedIn. Kako bi bili u toku sa svim aktualnostima iz eSTUDENT svijeta, pretplatite se na newsletter.    

Veleposlanik Islamske Republike Iran posjetio Sveučilište u Zagrebu

Wed, 03/31/2021 - 08:46
Veleposlanik Islamske Republike Iran Nj. E. gospodin Parviz Esmaeilij, u pratnji svoga prvog savjetnika, gospodina Abdolhosseina Hassana Nejada te prevoditelja za hrvatski i perzijski jezik gospodina Bijana Allaeija, posjetili su u utorak 30. ožujka 2021. Sveučilište u Zagrebu. Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras i prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Miloš Judaš primili su u posjet veleposlanika i njegovu pratnju. Tijekom sastanka razgovaralo se o mnogim zajedničkim temama, mogućnostima daljnjega razvoja suradnje i uspostavljanju novih kontakata.

Natječaj za sufinanciranje studentskih programa Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu

Tue, 03/30/2021 - 11:32
Raspisan je Natječaj za sufinanciranje studentskih programa za 2021. Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu. U natječaju mogu sudjelovati svi studenti Sveučilišta u Zagrebu, studentski zborovi sastavnica, studentske udruge i studentske organizacije s djelovanjem na području Sveučilišta u Zagrebu.
Kategorije u kojima se studentski programi mogu prijaviti su:
 1. Znanstvene i sportske studentske manifestacije
  (organizacija o odlazak na humanijadu, primatijadu, ekonomijadu i sl.) 
 2. Znanstveni i stručni skupovi i događanja
  (grupni odlasci na natjecanja, simulacije, moot court, konferencije, skupove i dr.)
 3. Kulturna zbivanja i programi/izvedbena umjetnost
 4. Studentski mediji
 5. Sportske aktivnosti
 6. Studentski i znanstveni projekti

Natječajem se neće sufinancirati:
 1. Programi udruga i studentskih zborova sastavnica koje nisu upisane u Upisniku studentskih organizacija Sveučilišta u Zagrebu, programi strukovnih udruga i ostalih čija se djelatnost financira po zasebnim propisima u Republici Hrvatskoj (imaju zasebnu stavku u Državnom proračunu)
 2. Programi koji nisu rezultat studentskih aktivnosti i nisu bazirani na volonterskom radu
 3. A) Studentske brucošijade i zabave
  B) Odlazak na stručne prakse i stručne sportske događaje u okviru nastave
  C) Nabava tehničke, sportske i informatičke opreme
  D) Odlazak na stručnu/ terensku nastavu u okviru izvedbenog plana nastavnih aktivnosti
  E) Odlazak na sportske turnire (natjecanja)
  F) Predviđene novčane nagrade koje se dodjeljuju u sklopu programa

Cilj natječaja je sufinanciranje provedbe prijavljenih studentskih programa na dobrobit cijele akademske zajednice. Glavni ključ za raspodjelu sredstava čine slijedeći kriteriji: izvodljivost, sufinanciranje, medijski potencijal, stručnost, posebnost, broj sudionika, značaj za zajednicu, dugoročnost i tradicija. Proces evaluacije se temelji na načelima kvalitete, transparentnosti, jednakosti tretmana, nepristranosti i jednakosti i brzini. Informacije o kriterijima Natječaja, potrebnoj obaveznoj i fakultativnoj dokumentaciji, napomenama, uvjetima prijave i načinu vrednovanja programa pročitajte ovdje: Natječaj i  Upute o provedbi Natječaja. Savjetujemo da tekst Natječaja, Upute o provedbi natječaja i Upute za korištenje aplikacije detaljno proučite. Na Natječaj se možete prijaviti OVDJE. Upute o prijavi programa na natječaj kroz aplikaciju možete pronaći ovdje. Za sve dodatne upite oko provedbe i realizacije Natječaja možete poslati na studentski.zbor@gmail.com. Natječaj je otvoren do 12. travnja 2021. u 11:59 sati!    

U tijeku prijave za "Virtual Infineon Hackathon"

Tue, 03/30/2021 - 09:03

U sklopu manifestacije VeinnaUP'21, najvećega događaja u Europi namijenjenoga razvojnim tvrtkama, 10., 11. i 12. svibnja 2021. održat će se hakaton u organizaciji EIT Manufacturing inovacijske zajednice i tvrtke Infineon Technologies. Zbog pandemije bolesti Covid-19, hakaton će se održati u virtualnom obliku, no upravo će zato biti lako dostupan timovima iz cijele Europe.

Četiri će teme biti u fokusu hakatona: Sound, 3D, Biosensing i Circuit Design, a svakom će timu tvrtka Infineon Technologies poslati potrebnu opremu za izvođenje zadatka. Prijaviti se mogu pojedinci ili timovi iz Europske unije, a prednost će imati oni koji već imaju pripremljen koncept kojim se žele bavili u sklopu zadane teme.

Teme u cijelosti prenosimo na izvornom jeziku kojim su pisane:
 • Sound - Enable a digital high-performance Infineon MEMS microphone for machine learning sounds.
 • 3D - Dive into the world of 3D sensing and experiment with time-of-flight point cloud data.
 • Biosensing - Enable a Cypress PSoC & Infineon sensor system to broadcast vital sensing information.
 • Circuit design - Design a next-generation circuit in a fully simulated environment. Infineon Designer and Cypress Modus Toolbox enable online prototyping and the combination of analog and digital simulation functions.
Prijave traju do 12. travnja, a prijaviti se, kao i dobiti više informacija, možete OVDJE.  

Universitas: prorektori Šimpraga i Lazibat o aktualnim sveučilišnim temama

Mon, 03/29/2021 - 11:06
Godina 2021. proglašena je Godinom inovacija na Sveučilištu u Zagrebu s obzirom da je inovativnost i razvoj u tom smislu određeno kao treća misija zagrebačkoga Sveučilišta. Veliki međunarodni uspjesi nastavnika, istraživača i studenata uglavnom prolaze nezapaženo i gotovo bez interesa za daljnju implementaciju od strane gospodarskoga sektora. O projektu znanstveno-tehnološkoga parka na borongajskom Kampusu, o izazovima financiranja i mjerama za razvoj inovativnosti i kreativnosti za hrvatske sveučilišne novine Universitas govori prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, odnedavno i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske. U novom izdanju Universitasa, o modelu programskoga financiranja javnih sveučilišta, troškovima Rektorata i procijenjenoj vrijednosti obnove sveučilišnih objekata nakon potresa možete pročitati u razgovoru s prof. dr. sc. Tonćijem Lazibatom, prorektorom za poslovanje Sveučilišta u Zagrebu. Hrvatske sveučilišne novine Universitas

EIT Jumpstarter Info day 2021!

Fri, 03/26/2021 - 10:55

EIT Jumpstarter je predakceleracijski program Europskoga instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), namijenjen znanstvenim projektnim timovima, inovatorima, znanstvenicima, doktorandima i studentima diplomskih studija iz sljedećih područja: healthcare, agri-food, raw materials, energy, urban mobility i manufacturing industries. Pokrenut je kako bi se podupro razvoj inovacija u zemljama središnje, istočne i južne Europe.

Što EIT Jumpstarter nudi?

Inovatore će tijekom šestomjesečnoga programa podučavati svjetski stručnjaci, pod čijim će vodstvom naučiti od ideje razviti legitimni poslovni model za svoje proizvode i usluge te se pripremati za natjecanje u plasiranju ideja (eng. pitch contest). Najbolji će timovi iz svakoga područja imati priliku osvojiti 10.000 eura vrijednu novčanu nagradu. Osim toga, inovatori će dobiti priliku upoznati potencijalne partnere, investitore, predstavnike zakonodavnih tijela i tvrtki koje bi mogle proizvoditi njihovu inovaciju, potencijalne prve kupce te mjesta za testiranje.

Sva su područja zastupljena kroz hubove, a Sveučilište u Zagrebu službeni je hub za dva od navedenih područja – EIT Health i EIT Manufacturing. S ciljem da približe mogućnosti koje program donosi svojim sudionicima, tvrtka Invento Capital Partners, u ulozi huba za EIT Innoenergy inovacijsku zajednicu, organizira EIT Jumpstarter Info day. Na tom će se informativnom događaju moći doznati sve pojedinosti vezane uz postupak prijave, ali i čuti iskustva prošlogodišnjih sudionika Jumpstartera. Na sva pitanja koja su specifično vezana uz određeno područje, odgovorit će im predstavnici hubova koji određeno područje zastupaju. Info day održavat će se 1. travnja od 10 do 13 sati, a prijaviti se možete OVDJE.

Prijave za Jumpstarter program traju do 16. travnja 2021. u 23.59 sati, a prijaviti se možete OVDJE. Sve dodatne informacije o programu potražite OVDJE.

Natječaj "Danubius Young Scientist Award 2021"

Wed, 03/24/2021 - 12:53
Objavljen je natječaj za dodjelu nagrada najboljim mladim znanstvenicima iz područja Dunavske regije za 2021. godinu Danubius Young Scientist Award 2021Dodijelit će se 14 nagrada, svaka u iznosu od 1.350 eura, i to četrnaestero mladih znanstvenika - po jednom znanstveniku iz svake zemlje koja je dio Dunavske regije (Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Mađarska, Moldavija, Njemačka, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina). Svakoga kandidata mora nominirati njegova znanstvena organizacija (sveučiliste, akademija i sl.). Broj nominacija po znanstvenoj organizaciji ograničen je na tri kandidata koji moraju biti s različitih fakulteta ili odjela, instituta ili istraživačkih skupina unutar određene organizacije. Međunarodni stručni žiri utvrdit će konačnu rang-listu svih pristiglih nominacija te će najviše rangirani kandidat iz svake zemlje biti predložen za dodjelu nagrade.

S obzirom na to da kandidate nominira matično Sveučilište, molimo da nam Vaše prijedloge kandidata sa svom potrebnom dokumentacijom dostavite  najkasnije do srijede 21. travnja 2021. na e-mail: amihalic@unizg.hr

Krajnji rok kada Sveučilište mora dostaviti nominacije je 30. travnja 2021. Dodjela nagrada planira se održati u listopadu ili studenome 2021.

Natječaj Više informacija možete vidjeti ovdje.

Pages