Sveučilište u Zagrebu

Subscribe to Sveučilište u Zagrebu feed Sveučilište u Zagrebu
Novosti
Updated: 6 hours 26 min ago

Svečana dodjela Rektorove nagrade za ak. god. 2021./2022.

9 hours 36 min ago

Svečana dodjela Rektorove nagrade za ak. god. 2021./2022. održat će se u srijedu 28. rujna 2022. u 13.30 sati u dvorani Auditorium maximum na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, Zagreb. Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras na svečanosti će dodijeliti 176 Rektorovih nagrada u šest kategorija.

U kategoriji za individualni znanstveni i umjetnički rad jednoga ili dvaju autora Rektorovom nagradom bit će nagrađeno 109 radova, a u kategoriji za timski znanstveni i umjetnički rad (od tri do deset autora) njih 18. Jedna Rektorova nagrada bit će dodijeljena u kategoriji za individualni ili timski znanstveni i umjetnički rad u području translacijskih istraživanja (jedan do deset autora), a njih osam za „veliki“ timski znanstveni i umjetnički rad (više od deset autora). Za posebne natjecateljske uspjehe pojedinaca ili timova (na prijedlog čelnika sastavnice ili rektora) bit će dodijeljeno pet Rektorovih nagrada, a za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici (na prijedlog čelnika sastavnice ili rektora) bit će nagrađeno ukupno 35 radova. Na temelju Natječaja za dodjelu Rektorove nagrade za akademsku godinu 2021./2022., pravo prijave za Rektorovu nagradu imali su svi studenti preddiplomskih, diplomskih te integriranih preddiplomskih i diplomskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Studenti su se na natječaj prijavljivali elektroničkim putem zaključno do 30. lipnja 2022. u 16 sati. Povjerenstvo za dodjelu Rektorove nagrade pregledalo je i ocijenilo pristiglih 218 radova, nakon čega je rektoru dostavilo konačni prijedlog nagrađenih. Konačnu odluku o dobitnicima donio je rektor. POPIS DOBITNIKA REKTOROVE NAGRADE

Nagrađeni radovi javnosti će biti predstavljeni na posebnoj izložbi koja će biti organizirana u virtualnom okružju.

Postani dio eSTUDENT-a u novoj akademskoj godini!

Mon, 09/26/2022 - 10:28
Pitate što će vam nova akademska godina donijeti, što ćete novo naučiti, koje vještine razviti, kakve ljude upoznati i gdje se dobro zabaviti? Sve odgovore na ova pitanja kriju tri riječi - eSTUDENT-ov pristupni proces! eSTUDENT jednom godišnje svim studenticama i studentima nudi priliku da se volonterski uključe u rad najveće studentske udruge u Hrvatskoj kroz svoj pristupni proces. Udruzi se možeš pridružiti u Zagrebu i Varaždinu! Varaždinska mreža ove godine kreće s novim projektom "Zasvijetli za druge", noćnom utrkom koja spaja sport, zabavu i humanitarni duh te promiče zdrav i aktivan način života. Kako mogu postati član?
Vrata Udruge za sve zainteresirane otvorene su od petka 23. rujna do ponedjeljka 10. listopada 2022. na poveznici. Udruga broji 8 skupina i čak 19 timova! Pristupni proces svakog tima čine dva dijela, to su zadaci koje je potrebno riješiti kako bi se moglo pristupiti drugom dijelu, odnosno intervjuu. Udruga pokriva mnoga područja, od poslovnih i humanitarnih projekata, IT-ja, ljudskih potencijala, do event i content managementa te mnoga druga. "Drago mi je, eSTUDENT!" panel je na kojem će biti predstavljen rad Udruge, pregled i detaljniji uvid u rad svih skupina i timova. Još bitnije - podijelit ćemo sa svima koji dođu djelić atmosfere koji će buduće članove dočekati u avanturi zvanoj eSTUDENT godina! Ondje će za pitanja na raspolaganju biti novi voditelji timova, kao i predsjedništvo Udruge. Prvo upoznavanje s eSTUDENTom dogodit će se u četvrtak 6. listopada 2022. u IQ baru (Ul. Lavoslava Ružičke 66). Zašto se uključiti?
eSTUDENT jedna je od najaktivnijih studentskih udruga koja okuplja oko 200 članica i članova. Oni su mahom proaktivni i ambiciozni studenti, uvijek spremni za zabavu, a usput žele upotpuniti svoje iskustvo studiranja. Vrijednosti kojima se Udruga vodi su razvijanje mreža poznanstava, edukacija, proaktivnost i humanitarnost! Uključivanjem u Udrugu dobit ćeš priliku upoznati mnogo novih ljudi sličnih interesa, razviti neke nove vještine ili unaprijediti postojeća znanja s određenoga područja. Moći ćeš vidjeti kako izgleda organizacija i vođenje projekata s raznim partnerima iz poslovnoga svijeta. Uz to, dočekat će te pregršt prilika za zabavu kao i teambuildinzi kako bi nova poznanstva mogla prerasti u prijateljstva. Na kraju godine, ako ispuniš sve svoje obveze, dobit ćeš certifikat Udruge s kojim ćeš značajno moći poboljšati svoj životopis.

Za sve informacije o pristupnom procesu i novostima koje ti eSTUDENT sprema u narednoj akademskoj godini potraži na našoj stranici.

10. obljetnica djelovanja Konfucijeva instituta Sveučilišta u Zagrebu

Mon, 09/26/2022 - 10:02

Koncert u povodu obilježavanja 10. obljetnice djelovanja Konfucijeva instituta Sveučilišta u Zagrebu održat će se u srijedu 28. rujna 2022. u 17.30 sati u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 12, Zagreb.

Na svečanom koncertu koji se organizira u povodu 10. obljetnice djelovanja Konfucijeva instituta Sveučilišta u Zagrebu nastupit će Xiaomei Deng International Ensemble, koji predvodi kineska umjetnica Deng Xiaomei, te pijanist i skladatelj Zvjezdan Ružić, koji će izvesti tradicionalne kineske skladbe u vlastitom aranžmanu.

Uz rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, prorektore i dekane fakulteta i akademija, svečanom koncertu nazočit će izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske Jadranka Žarković, savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje, veleposlanik Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj Nj. E. Qi Qianjin te drugi gosti i uzvanici.

Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu sveučilišni je obrazovni centar osnovan s ciljem promicanja kineskoga jezika i kulture te jačanja gospodarskih veza između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine.

Sveučilište u Zagrebu i Šangajsko sveučilište za međunarodno poslovanje i ekonomiju osnovali su prvi i jedini Konfucijev institut u Hrvatskoj sa svrhom izgradnje kvalitetnije obrazovne suradnje između Hrvatske i Kine, poučavanja i popularizacije kineskoga jezika, unaprjeđenja međusobnoga razumijevanja i prijateljstva te kao potporu Sveučilištu i drugim hrvatskim institucijama u suradnji s Kinom.

Institut je službeno otvoren 13. svibnja 2012., na dan obilježavanja 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine.

Tijekom 10 godina djelovanja Instituta, kineski jezik poučavalo je više od 100 kineskih profesora na više od 30 nastavnih lokacija u osam hrvatskih gradova. Jezične programe Instituta prošlo je gotovo 10 000 polaznika iz svih dijelova Hrvatske i iz inozemstva.

PROGRAM

Predstavljanje zbornika "Glina 1941. - Tragedije i traume u pamćenju i zaboravu"

Fri, 09/23/2022 - 09:55
Javno predstavljanje zbornika znanstvenih radova s međunarodnim djelovanjem "Glina 1941. - Tragedije i traume u pamćenju i zaboravu" održat će se u utorak 27. rujna 2022., s početkom u 10.30 sati u auli Sveučilišta u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 14). Zbornik je nastao u zajedničkom izdanju Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskoga državnog arhiva i Srpskoga narodnog vijeća. Na predstavljanju sudjeluju: prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Dinko Čutura, ravnatelj Hrvatskoga državnog arhiva, izv. prof. dr. sc. Milorad Pupovac, predsjednik Srpskoga narodnog vijeća, prof. dr. sc. Nevena Škrbić Alempijević, strukovna urednica izdanja s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Stjepan Matković s Hrvatskoga instituta za povijest i prof. emeritus Drago Roksandić, glavni urednik izdanja. Predstavljanje će biti moguće pratiti na sljedećoj POVEZNICI. LETAK PRIKAZ ZBORNIKA

Dan Učiteljskoga fakulteta i 160. obljetnica učiteljstva u Petrinji

Thu, 09/22/2022 - 10:47
Svečana proslava Dana Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i 160. obljetnice učiteljstva u Petrinji održat će se u srijedu 5. listopada 2022. u 11 sati u sportskoj dvorani Osnovne škole Dragutina Tadijanovića Petrinji (Trg Matice hrvatske 9/b). Prigodom proslave ujutro u 9.30 organiziran je okrugli stol na temu učiteljstva te promocija knjige "Sjećanje na djetinjstvo" autorica prof. dr. sc. Anke Jurčević Lozančić i predavačice Božice Vuić. Svečanost otkrivanja skulpture Spomenik djetetu ispred središnjice Učiteljskoga fakulteta organizirana je istoga dana u 17.30 sati u Savskoj cesti 77 u Zagrebu. O spomeniku možete pročitati OVDJE.

Dan otvorenih vrata Znanstveno-istraživačkoga centra za tekstil 2022.

Wed, 09/21/2022 - 12:40
Znanstveno-istraživački centar za tekstil (TSRC) Tekstilno-tehnološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizira Dan otvorenih vrata svojega Centra u ponedjeljak 26. rujna 2022. u 9.30 sati Tehničkom muzeju Nikola Tesla (Mala dvorana, Savska cesta 18, Zagreb). Naziv ovogodišnje teme je "BIO I/ILI ZELENO - NOVE PARADIGME ZA TEHNIČKE TEKSTILIJE". U sklopu Dana otvorenih vrata TSRC-a održat će se radionice:
Proizvodnja biodizela iz ulja
Proizvodnja bioetanola iz poljoprivredne biomase
Proizvodnja biokompozita/biofiltera iz žitarica Program radionica Program možete pratiti i online, na POVEZNICI. Prijavnica Program događanja Veselimo se susretu!

Intenzivne radionice karijernog rasta i razvoja

Wed, 09/21/2022 - 12:31
PRIJAVITI SE MOŽETE OVDJE.

Kolokvij "Inovacije u medicini VIII"

Mon, 09/19/2022 - 10:07
U srijedu 21. rujna 2022. u 11.30 sati u auli Sveučilišta u Zagrebu održat će se kolokvij pod nazivom Inovacije u medicini VIII. Cilj je kolokvija predstaviti postojeće kapacitete i potencijale Sveučilišta u Zagrebu u području biomedicinskih znanosti koje prednjači ne samo brojem, nego i kvalitetom znanstvenoga rada istraživačkih timova koje vode naši najuspješniji znanstvenici.  Kolokvij će započeti uvodnim obraćanjem rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa i akademkinje Vide Demarin (HAZU), nakon čega će biti predstavljena tri projekta. Prof. dr. sc. Zrinka Tarle, dekanica Stomatološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predstavit će projekt Biomimetički inteligentni kompozitni materijali. Na skupu će uslijediti prezentacija projekta Genomske metode u istraživanju i kliničkoj primjeni koju će održati prof. dr. sc. Fran Borovečki s Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Uslijedit će izlaganje dr. sc. Lade Radin s Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja će predstaviti projekt pod nazivom Pan-European soft skills curriculum for undergraduate veterinary education ‒ SOFTVETS. Program kolokvija završit će raspravom svih sudionika. Voditelj skupa bit će prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga. Kolokvij Inovacije u medicini VIII predstavlja 32. događanje koje je od prosinca 2014. organizirano u sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske. U okviru tribine održan je niz javnih predavanja, razgovora, okruglih stolova i radionica radi poticanja i popularizacije ideje o inovacijama i prijenosu znanja sa sveučilišta i znanstvenih institucija kao temeljima budućega inovativnoga gospodarstva koji će Hrvatskoj omogućiti brži gospodarski razvoj. Kolokvij zajednički organiziraju Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u suorganizaciji s Razredom za medicinske znanosti HAZU, te u partnerstvu s Hrvatskom zajednicom inovatora. PROGRAM

Dobitnici Rektorove nagrade u ak. god. 2021./2022.

Fri, 09/16/2022 - 13:43
Povjerenstvo za Rektorovu nagradu pregledalo je studentske radove koje su predložile sastavnice Sveučilišta u Zagrebu. Na temelju prijedloga Povjerenstva, rektor je nagradio ukupno 176 radova u šest kategorija: 109 radova u a) kategoriji, 18 u b), 1 u c), 8 u d), 5 u e) i 35 radova u f) kategoriji.
Izabrani su dobitnici Rektorove nagrade u akademskoj godini 2021./2022. za najbolje studentske znanstvene i umjetničke radove, posebne natjecateljske uspjehe pojedinaca ili timova te za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici. POPIS DOBITNIKA REKTOROVE NAGRADE U AK. GOD. 2021./2022. Svečana dodjela Rektorove nagrade održat će se u srijedu 28. rujna 2022. u 13.30 u dvorani Auditorium maximum D1 i D2 Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3. Izložba postera nagrađenih radova održat će se virtualno.

Upute za izradu izložbenih postera
Logo_UNIZG

Završna konferencija projekta "Centar za istraživanje i razvoj sigurnog i održivog izgrađenog okoliša"

Fri, 09/16/2022 - 11:50
Završna konferencija projekta Centar za istraživanje i razvoj sigurnog i održivog izgrađenog okoliša održat će se u ponedjeljak 19. rujna 2022. s početkom u 10 sati u Velikoj predavaonici Građevinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Fra Andrije Kačića Miošića 26, Zagreb). U okviru projekta izrađena je projektna/tehnička dokumentacija za projekt Centra za istraživanje i razvoj sigurnog i održivog izgrađenog okoliša u kampusu Borongaj te studija izvedivosti s analizom troškova i koristi. Osnivanjem Centra namjera je Građevinskoga fakulteta još veće poticanje suradnje akademske zajednice i gospodarstva. Centar će ujedno omogućiti značajno poboljšanje znanstvenoga i istraživačkoga rada Građevinskoga fakulteta i postati stožerni centar za istraživanje i razvoj sigurnog i održivog izgrađenog okoliša umrežen sa sličnim institucijama unutar Republike Hrvatske i Europske unije. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu Operativnoga programa ''Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.'' PROGRAM KONFERENCIJE Više o projektu možete vidjeti OVDJE.

Na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije postavljeni prijenosni defibrilatori

Fri, 09/16/2022 - 10:00

S ciljem zaštite zdravlja studenata, gostiju i zaposlenika, Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu postavio je dva prijenosna automatska vanjska defibrilatora (AVD). Time je Fakultet među prvim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu koji je postavio ove korisne uređaje.

Postavljanju uređaja u prostorijama Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije sudjelovali su: prof. dr. sc. Tibor Pentek, dekan; prof. dr. sc. Josip Margaletić, prodekan Šumarskog odsjeka i dekan od akademske godine 2022./2023.; doc. dr. sc. Miljenko Klarić, voditelj poslova zaštite na radu te djelatnici Fakulteta koji su prošli osposobljavanje za provođenje postupaka oživljavanja uz upotrebu AVD uređaja. Uređaj sam procjenjuje srčani ritam te u slučaju srčanog zastoja daje upute za daljnje postupanje do dolaska hitne medicinske službe. Rano prepoznavanje kaotičnoga srčanog ritma i iznenadnoga srčanog zastoja te ranoga oživljavanja i rane defibrilacije do dolaska hitne medicinske službe je iznimno važno i drastično povećava šanse za preživljavanje. Prema podacima za javno zdravstvo, u Hrvatskoj, ali i svijetu, kardiovaskularne bolesti prvi su uzrok smrtnosti. Ovaj negativni trend prepoznala je i Uprava Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije. „S preko 200 zaposlenika i velikim brojem studenata, ovi uređaji neophodna su i korisna sredstva pružanja prve pomoći“, izjavio je prof. dr. sc. Tibor Pentek, dekan Fakulteta.

Natječaj za upis na studij "Upravljanje ljudskim potencijalima"

Thu, 09/15/2022 - 13:27

Centar za poslijediplomske studije Sveučilišta u Zagrebu raspisuje Natječaj za upis na sveučilišni interdisciplinarni poslijediplomski specijalistički studij "Upravljanje ljudskim potencijalima" za stjecanje akademskog naziva: sveučilišni specijalist/specijalistica upravljanja ljudskim potencijalima u akademskoj godini 2022./2023.

1. UVJETI I PRAVO UPISA

Na Studij se mogu upisati pristupnici:

sa završenim sveučilišnim diplomskim studijem, i to:

 • odgovarajućim predbolonjskim četverogodišnjim sveučilišnim dodiplomskim studijem
 • odgovarajućim sveučilišnim diplomskim studijem odnosno integriranim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijem (s ostvarenih 300 ECTS bodova)
 • strani državljani koji su završili odgovarajući sveučilišni diplomski studij, a kojima je diploma priznata prema važećim zakonskim propisima Republike Hrvatske (akademsko priznavanje inozemne visokoškolske kvalifikacije u RH na Sveučilištu u Zagrebu)
 • kandidati s prosječnom ocjenom studija većom od 3,5, odnosno kandidati s nižim prosjekom ukoliko prilože preporuku dva sveučilišna profesora s fakulteta na kojem su završili odgovarajući sveučilišni diplomski studij
Od pristupnika se očekuje poznavanje engleskog jezika na razini praćenja stručne literature i stručne komunikacije. Pravo upisa na Studij stječu pristupnici koji zadovoljavaju uvjete upisa. Ako se za upis na Studij prijavi više pristupnika od upisne kvote, pravo upisa stječu pristupnici koji udovoljavaju svim uvjetima natječaja i koji su odabrani putem selekcijskog postupka. Glavne odrednice selekcijskog postupka su prosjek ocjena na studiju i motivacijski razgovor. S kandidatima koji ostvare pravo upisa na Studij sklapa se Ugovor o studiranju. 2. UPISNA KVOTA Na Studij se prima 30 studenata. 3. PROGRAM I TRAJANJE STUDIJA Detaljan program studija dostupan je na stranici http://uljp.unizg.hr/. Studij traje tri semestra i nosi 90 ECTS bodova. Povrh toga, na Studiju postoji i pripremni semestar u okviru kojeg se održava nastava na razlikovnim predmetima. Razlikovni predmeti ne nose ECTS bodove, a svrha im je omogućiti studentima stjecanje znanja koja su im neophodna za praćenje nastave na Studiju. Za svakog se studenta određuju posebno, ovisno o tome je li tijekom svojeg preddiplomskog ili diplomskog studija položio ispite koje sadržajno obuhvaćaju gradivo propisano pojedinim razlikovnim predmetom. 4. UPIS I POČETAK NASTAVE Upis na Studij održat će se u studenom 2022. godine. Nastava na razlikovnim predmetima u pripremnom semestru održat će se u prosincu 2022. i siječnju 2023. godine. Održavanje redovite nastave na Studiju započinje u veljači 2023. godine. Točni datumi bit će objavljeni naknadno. 5. VISINA ŠKOLARINE Školarina iznosi 14.000,00 kn (1.858,12 eura) po semestru, odnosno 42.000,00 kn (5.574,36 eura) za tri semestra koliko traje Studij. Dodatno, za svaki razlikovni predmet koji studenti trebaju položiti jer nisu stekli potrebna formalna osnovna ekonomska, psihološka i/ili statistička znanja, potrebno je platiti 1.500,00 kn (199,08 eura). Izvan uplaćene školarine su i troškovi prijave odnosno obrane specijalističkog rada u ukupnom iznosu od 3.000,00 kn (398,16 eura). Školarinu je moguće platiti jednokratno ili u nekoliko rata. 6. POSTUPAK PRIJAVE ZA UPIS NA STUDIJ Postupak prijave za upis na studij sastoji se u popunjavanju i dostavi obrasca za prijavu i popratne dokumentacije, poštom na adresu Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Prijava za upis na Studij uključuje sljedeće dokumente:
 1. Obrazac prijave [DOWNLOAD]
 2. Diploma prethodnog(ih) studija (ovjerena preslika ili izvornik na uvid)
 3. Prijepis ocjena sa svih prethodnih razina studija
 4. Preporuke ukoliko je prosjek ocjena kandidata na prethodnim studijima bio niži od 3,50 (dvije preporuke)
 5. Domovnica (izvornik na uvid)
 6. Izvadak iz matice rođenih (izvornik ili ovjerena preslika ne starija od 6 mjeseci)
 7. Životopis
 8. Rješenje o akademskom priznavanju inozemne visokoškolske kvalifikacije ukoliko kandidat dodiplomski sveučilišni ili diplomski sveučilišni studij nije završio u Republici Hrvatskoj
7. ROK ZA PODNOŠENJE PRIJAVA Rok za podnošenje prijava na natječaj je od 15. rujna 2022. do 31. listopada 2022. Ispunjenu prijavu na natječaj i traženu dokumentaciju poslati poštom na adresu: EKONOMSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
Referada za poslijediplomske studije
(s naznakom za: Studij Upravljanje ljudskim potencijalima)
Trg J. F. Kennedyja 6, 10000 Zagreb Prijavom na natječaj dajete privolu za obradu Vaših osobnih podataka u svrhu upisa na studij, a u skladu s odredbama Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka. Opširnije informacije nalaze se na mrežnoj stranici Studija.  Za dodatne upite kontaktirati:
 • Milka Rimac Bilušić, univ. spec. oec.; mrimacbil@net.efzg.hr, tel. 095/861-7646.
 • doc. dr. sc. Maja Parmač Kovačić; mparmac@ffzg.hr, tel. 091/753-0949.

Održana edukacija o aktivaciji elektroničke osobne iskaznice i mobilne aplikacije Certilia

Thu, 09/15/2022 - 11:00
U suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, zaposlenici Agencije za komercijalnu djelatnost proveli su 6. rujna 2022. edukaciju aktivacije elektroničke osobne iskaznice i mobilne aplikacije Certilia za predstavnike sastavnica Sveučilišta u Zagrebu. Pozdravni i poticajni govor o razvoju digitalnoga tržišta rada, važnosti suradnje između sveučilišnih sastavnica i važnosti potpore karijernim centrima održao je rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras. Zatim je dvama videima, od kojih je jedan namijenjen studentima, a drugi poslodavcima, predstavljena digitalna aplikacija Spajalica, koja pomaže u spajanju studenata i poslodavaca, ali služi i karijernim savjetnicima i ostalim zaposlenicima pri zapošljavanju studenata. Kako u organizaciji edukacije i na samom projektu sudjeluju Ured za razvoj karijera i sveučilišna tvrtka Stablo znanja d. o. o. , Marko Ljutić, voditelj Ureda za razvoj karijera Sveučilišta u Zagrebu, i Marko Komerički, osnivač Stabla znanja d. o. o., govorili su o važnosti razvoja digitalne infrastrukture za osnaživanje mreže studenata, sastavnica i sustava te kako otvorenošću za razvoj digitalnoga tržišta rada pomažemo sustav. Edukacija je započela objašnjavanjem tehničkih koraka, npr. kako aktivirati elektroničku osobnu iskaznicu i prijaviti se (ulogirati) u aplikaciju Certilia. Edukatorima iz AKD-a predstavnici sa sastavnica postavljali su brojna pitanja o mogućoj problematici pri aktivaciji te u vezi s potpisima i ugovorima. Također, tijekom razgovora iznesena su inteligentna promišljanja i moguća rješenja za brzi napredak digitalizacije i funkcionalnost uvođenja noviteta: digitalizacija postupka zapošljavanja i digitalizacija studentskih karijera. Ovom edukacijom predstavljen je dodatni tehnički resurs koji bi mogao doprinijeti razvoju digitalne infrastrukture i time osnažiti položaj studenata i sastavnica u modernom sveučilišnom svijetu. Ured za razvoj karijera Sveučilišta u Zagrebu već je upoznao karijerne savjetnike sastavnica o razvoju aplikacije na dvama radnim susretima. Na ovom radnom susretu u obliku edukativne radionice sudjelovali su predstavnici sa sljedećih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu: Agronomski fakultet, Akademija dramske umjetnosti, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Fakultet filozofije i religijskih znanosti, Fakultet hrvatskih studija, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Fakultet organizacije i informatike, Fakultet političkih znanosti, Fakultet prometnih znanosti, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Filozofski fakultet, Geodetski fakultet, Geotehnički fakultet, Građevinski fakultet, Grafički fakultet, Katolički bogoslovni fakultet, Kineziološki fakultet, Metalurški fakultet, Muzička akademija, Pravni fakultet, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Prirodoslovno-matematički fakultet, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Stomatološki fakultet, Tekstilno-tehnološki fakultet, Učiteljski fakultet i Veterinarski fakultet. Mišljenja i ideje predstavnika sastavnica na edukaciji aktivacije studentske elektroničke osobne iskaznice kako bi studenti mogli potpisivati studentske ugovore na daljinu, prihvaćeni su i implementirani u daljnji razvoj Spajalice.  

"Funding Synergy Forum ADRIA" 20. rujna 2022.

Thu, 09/15/2022 - 10:32
Funding Synergy Forum ADRIA, u koorganizaciji regionalnog centra EIT RawMaterials HUB ADRIA, održat će se u utorak 20. rujna 2022. od 11.30 do 15.30 sati u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU (Miramarska cesta 22, Zagreb). Hibridni model sudjelovanja također je omogućen. EIT RawMaterials HUB ADRIA predstavljaju Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Geološki zavod Slovenije, Zavod za gradbeništvo Slovenije i hrvatsko Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Cilj Foruma je predstavljanje okvira za povezano financiranje projekata vezanih uz sektor mineralnih sirovina (Raw Materials) u različitim fazama tehnološke spremnosti, a namijenjen je sektorskoj industriji i nacionalnim tijelima zaduženima za sektor mineralnih sirovina i struci. Posebni ciljevi su: 
 1. predstaviti supranacionalne financijske programe (Horizon Europe, European Raw Material Alliance, EIT Raw Materials, European Bank for Research and Development; Cohesion schemes) vezane uz sektor mineralnih sirovina
 2. predstaviti nacionalne financijske programe Slovenije i Hrvatske vezane uz sektor mineralnih sirovina
 3. predstaviti specifične projekte u različitim fazama tehnološkog razvoja i slijed financiranja
 4. istražiti sinergije u financiranju između supranacionalnih i nacionalnih programa 
Skup je namijenjen:
 1. kompanijama koje se bave svim segmentima životnoga ciklusa primarnih i sekundarnih mineralnih sirovina (istraživanje - eksploatacija - ekstrakcija - proizvodni procesi - recikliranje - zamjenske sirovine) u potrazi za financijskom podrškom za različite razine tehnološke spremnosti
 2. nacionalnim tijelima zaduženim za izradu i provedbu strategija u sektoru ne-energetskih mineralnih sirovina
 3. struci i strukovnim udrugama povezanim sa sektorom mineralnih sirovina
Registrirati se možete OVDJE. PROGRAM

Otvoren je RIS Innovation call 2023 - poziv za financiranje zdravstvenih inovacija!

Wed, 09/14/2022 - 18:03
Prijaviti se mogu konzorciji dviju ili više organizacija, od kojih jedna mora dolaziti iz poslovnoga sektora (malo i srednje poduzetništvo i razvojne tvrtke), a druga može biti akademska, istraživačka ili zdravstvena ustanova.

U sklopu poziva financiraju se aktivnosti koje doprinose razvoju inovacije te približavaju rješenje izlasku na tržište. Projekti su kratki i fokusirani te je planirano provedbeno razdoblje do prosinca 2023. Ukupna potpora projektu može iznositi 75.000 EUR, pri čemu najviša potpora po partneru može iznositi 25.000 EUR, uz dodatna ograničenja za povezane organizacije (eng. affilated entities). Budući da Sveučilište u Zagrebu ima status EIT Health Huba, naše sastavnice mogu biti partneri na projektu, ali ne mogu dobiti financiranje.

Neprofitne organizacije, mikro i mala poduzeća mogu primiti financiranje u iznosu od 100 % njihova projekta. Srednja poduzeća mogu primiti financiranje u iznosu od 70 % njihova projekta. Velika poduzeća ne mogu primiti financiranje, no mogu biti partneri u projektu i koristiti prilike za umreživanje.

U obzir će se uzimati samo one prijave koje se fokusiraju na jedno od sljedećih četiriju područja: Brain and Mental Health, Infectious Diseases, Fostering Healthier Lives Harnessing Real-World Data.

Prijaviti se ne mogu organizacije koje su financirane za isti projekt u 2017., 2018., 2019., 2020., 2021. ili 2022. godini iz jednoga od sljedećih programa: RIS Innovation Call, InnoStars Awards, Attract2Invest, European Health Catapult, EIT Health Headstart, Startups Meet Pharma, Startups Meet Healthcare Providers i Bridgehead.

Svi prijavitelji u sklopu prijave, uz ostalu dokumentaciju, trebaju priložiti i pismo potpore od lokalnoga EIT Health Huba da bi njihova prijava bila važeća. Za pisma potpore molimo da kontaktirate gđu Anitu Pivac na adresu e-pošte: apivac@unizg.hr

Svi kriteriji za prihvatljivost prijavitelja i projekta, fokus područja, kao i pravila financiranja razrađeni su u projektnoj dokumentaciji koju možete pronaći na poveznici.

Rok za prijavu projekta je 12. listopada 2022. do 17 sati.

Prijava se podnosi putem online obrasca, a prijaviti se možete ovdje.

Više o pozivu možete doznati i na mrežnoj stranici poziva.

Dokument s često postavljanim pitanjima (eng. Frequently Asked Questions)

Za sve zaineresirane prijavitelje EIT Health organizira mrežni seminar (eng. webinar) 14. rujna 2022. u 11 sati, u sklopu kojega će pobliže objasniti prijavni postupak i obrazac te dati savjete za uspješnu projektnu prijavu.

Za mrežni seminar možete se prijaviti ovdje.

Izložba apstraktne fotografije "Krajolici bijega / Escape Landscapes"

Wed, 09/14/2022 - 11:28

Izložba apstraktne fotografije pod nazivom "Krajolici bijega / Escape Landscapes" nagrađivane autorice izv. prof. dr. sc. Maje Strgar Kurečić s Grafičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održava se u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu od 10. do 30. rujna 2022. Ova djela spadaju u sam vrh suvremene hrvatske fotografije, a izložba se sastoji od četrdeset originalnih fotografija velikog formata (34 fotografije dimenzija 70/100 cm, odnosno 6 fotografija 100/150 cm).

Radi se o apstraktnoj fotografiji organičkoga krajolika koji je istovremeno vrlo osoban i moćan. Krajolici bijega predstavljaju sjajan primjer organske apstrakcije koja svoje temelje nalazi u istraživanjima Vasilija Kandinskog s početka 20. stoljeća, odnosno apstraktne fotografije Aarona Siskinda fokusiran na detalje stvari s namjerom stvaranja nove fotografske slike.

Autorica fotografira kompozicije koje su istovremeno impresije, ekspresije i improvizacije, prepušta se mašti i osjećajima u kojima kompozicija, boja i potez oblikuju nepredmetni svijet umjetnosti (non-objectiv art) i apstraktni krajolik. Fotografijom bilježi krajolike bijega i na suptilan, ekspresionistički način, snima kritiku modernog društva i komponira mistične prostorne metafore.

Izložba se izvodi u sklopu programa međumuzejske suradnje u kojem će Gradski muzej Varaždin, Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu, Gradski muzej Virovitica i Muzej grada Koprivnice kao nositelji događanja predstaviti apstraktne umjetničke fotografije spomenute autorice. Suorganizator je Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Kustosica izložbe je Draženka Jalšić Ernečić. Više možete pročitati OVDJE.

Predstavljanje knjiga docenta Veselinovića i znanstveni skup o populizmu na Sveučilištu u Zagrebu

Wed, 09/14/2022 - 10:25
Predstavljanje knjiga "Populizam u medijima i politici", "Populistički duhovi vremena i izazovi demokraciji" i "Suvremeno pravaštvo" autora i urednika doc. dr. sc. Velimira Veselinovića održat će se u petak 16. rujna 2022. u 9 sati u auli Sveučilišta u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 14, Zagreb). Knjige će predstaviti rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, recenzenti prof. dr. sc. Stjepan Matković i doc. dr. sc. Pavle Kalinić, nakladnik Zvonimir Despot a nazočnima će se obratiti autor i urednik knjiga docent Veselinović. Nakon predstavljanja knjiga u  "Populizam u medijima i politici’’. Cilj skupa je analiza populizma kroz teorijsku i empirijsku dimenziju s naglascima na njegov povijesni razvoj, osobito u suvremenoj hrvatskoj političkoj povijesti, ali i njegova recentna pojava u hrvatskoj, europskoj i svjetskoj politici unazad nekoliko desetljeća. PROGRAM  

Predstavljanje projekta THEY: LIVE

Tue, 09/13/2022 - 13:36
Predstavljanje projekta pod nazivom THEY: LIVE održat će se u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Preradovićevoj 5, u subotu 17. rujna u 11 sati. Međunarodni projekt Kreativne Europe THEY: LIVE posvećen je dokumentiranju studentskoga života u Europi. Od 2000. godine do danas u okviru projekta realizirane su brojne aktivnosti vezano uz prikupljanje i objavu gradiva o studentskom životu, organizacija umjetničkih rezidencija i izložbi vezanih uz studentske kulturne prakse, objavu priručnika o digitalnom arhiviranju i usmenoj povijesti te brojni drugi programi. U sklopu projekta otvorena i javno dostupna digitalna zbirka fotografske građe i intervjua koja dokumentira život studenata u Zagrebu na kojoj su surađivali bivši i sadašnji studenti Sveučilišta u Zagrebu, studentske udruge i sveučilišne sastavnice te zainteresirani suradnici.  Više možete pročitati OVDJE.  Plakat Letak

Rasprava o prevođenju i pojmovima vezanih uz EU programe

Mon, 09/12/2022 - 11:44
Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu - Studijski centar socijalnoga rada (Nazorova 51, dvorana 2), u srijedu 21. rujna 2022. u 14 sati održat će se tematska rasprava o prevođenju i značenju pojmova koji se osobito vežu uz EU programe. Podloga za raspravu bit će izlaganje prof. dr. sc. Gojka Bežovana pod nazivom "Što znači pojam governance i kako ga treba prevoditi?". Raspravu je organizirao sveučilišni interdisciplinarni poslijediplomski specijalistički studij "Priprema i provedba EU projekata" Centra za poslijediplomske studije Sveučilišta u Zagrebu. Dio je to aktivnosti vezanih uz objavljivanje sveučilišnoga udžbenika "priprema i provedba EU projekata". Na raspravu su pozvani nastavnici na studiju, istraživači i konzultanti, prevoditelji i jezikoslovci, predstavnici ministarstava te poslijediplomanti. Zbog organizacijskih razloga Vaše sudjelovanje prijaviteu gospođi Karmeli Pižeti na
e-adresu: karmela.pizeta@pravo.hr  

Seminar o potresnom inženjerstvu

Fri, 09/09/2022 - 21:02
U suradnji s Veleposlanstvom Japana u Republici Hrvatskoj i Building Center of Japan, Hrvatski centar za potresno inženjerstvo – podružnica Građevinskog fakulteta Sveučilišta u ZAgrebu organizira  seminar na temu: Build Back Better Together – Supporting the Post-Earthquake Reconstruction through Japan-Croatia Knowledge Exchange. Seminar će se održati u ponedjeljak 12. rujna 2022. godine od 13 do 16 sati u Velikoj predavaonici Građevinskog fakulteta. Na seminaru će predavanja održati četiri uvažena japanska stručnjaka, koji pokrivaju različita područja iz područja potresnog inženjerstva. Kroz svoja predavanja približiti će japansku perspektivu u ''borbi s potresima''. History of Building Engineering and Building Code in Japan - Focused on Seismic Design DEng Seiichi FUKAO (Professor Emeritus, Department of Architecture and Building Sciences, Tokyo Metropolitan University) Post-Disaster Reconstruction in Japan Mr. Hirofumi HAMA (Senior Executive Officer, External Relation Department, Daiwa Housing Industry Co. Ltd.) Example of Emergency Temporary Housing (prefabricated temporary housing) M.E. Kimihiro HASHIMOTO (President, The Building Center of Japan) UN Framework and Implementation MCP. Ritsuko YAMAZAKI-HONDA (Deputy Director-General, National Research Institute for Earth Science and Disaster Resilience - NIED) Napomena: Predavanja će biti na engleskom jeziku, a svi koji nisu u mogućnosti sudjelovati na predavanjima u Velikoj predavaonici Građevinskog fakulteta, predavanja mogu pratiti na poveznici: Build Back Better Together - YouTube

Pages